Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK


Suomen moottoripyöräurheilun alku 1919.

 Suomessa moottoripyöräurheilu pääsi kunnolla vauhtiin vasta 1919.
 Huomatuin maantiekilpailu oli ja on edelleenkin Päijänteen –ajo. Kerrotaan Raine Lampisen isän ja Otto Brandtin aloittaneen nämä kilpailut epävirallisesti ajamalla Lampisen kotipaikasta Kerkkoosta Porvooseen ja takaisin.
 
Ensimmäinen virallinen TT-kilpailu järjestettiin 5.10.1930
Vestersundomissa Helsingissä,rata oli 8,7 km pitkä huonoa kapeata kylätietä 10 kierrosta. Kilpailussa kiintyi huomio Aarne Anttilaan, Jussi Saksaan, Raine Lampiseen ja Otto Brandtiin.
 
Otto Brandt ,Eläintarhanajo 1937, Rudge
-
Turku
Suomessa eri puolilla maata alettiin nyt järjestää kilpailuja, Turkulaiset olivat seuraavina suurkilpailujen järjestäjinä, He olivat löytäneet hyvän radan Ruissalon kauniista luonnonpuistosta ja sinne kokoontuivat 14.5.1931 maamme moottoripyöräilijöiden valiot . Rata oli 2800m ensimmäiseen kilpailuun osallistui 13 miestä, kilpailun pikkuluokan voitti August Aaltonen, sittemmin pitkäaikainen TMK:n puheenjohtaja ja” suomalaisen speedwayn isä”,vaikutettuaan aivan ratkaisevasti Turun speedway radan rakentamiseen. Suurten koneiden oli silloin hoikka poika Raine Lampinen, joka voitti Ruissalossa 8 vuonna.
 
Helsinkiläiset 
tulivat seuraavana 1932 ja järjestivät Eläintarhassa suomen suurajot ,joukko pohjoismaiden parhaita oli saatu mukaan Gunnar Kalen voitti C-luokan, Karl Gustav Granberg ahdisti häntä kovasti mutta kaatui juuri kun oli ohittamassa. Brandt ajoi myös nurin, myös Anttila, parhaaksi suomalaiseksi selviytyi aina varma ja luotettava Raine Lampinen.
Eläintarhanajo 7.5.-39
Eläintarhanajo 1948
-
Gunnar Kalen Ruotsi
 
Ruotsin Gunnar Kalen Husqvarna,C-luokan voittaja
-

Tamperelaiset 
keksivät Pyynikin harjulta erinomaisen radan johon Otto Brandt ei konevian takia ei päässyt ensimmäiseen kilpailuun mukaan, käveli radan ympäri ja totesi että hyvin mielenkiintoinen jopa jännittävä rata. Ensimmäinen lähtö oli 12.6.1931, Lampinen johti jo selvästi kun seitsemännellä kierroksella puhkesi rengas, ja näin Anttila voitti. Osanottajia oli 25, tämä ensimmäinen kilpailu järjestettiin keväällä kun kaikki seuraavat syksyisin.

Viipurilaiset 
järjestivät kaksi viikkoa myöhemmin Havin valleilla TT-kilpailun, joka tien pehmeydestä johtuen muistutti enemmän scramble ajoa, rata oli 1000m pitkä joka kierrettiin 20 kertaa, Yleisöä oli 6000 henkeä. Pääluokan voitti jälleen Raine Lampinen jonka maine alkoi saada yhä laajemmat mittasuhteet. Hän ajoi kerran nurinkin mutta mutta pääsi heti jatkamaan ja tavoitti Erik Böstmanin joka heitti myös kuperkeikan ”kesken kiireen”. Vettä satoi koko ajan vallan tuhottomasti muisteli Walter Bergström tätä kilpailua, olimme kuin uitetut koirat jo ennen kilpaiua.

Kultapokaaliajot Käpylä Helsinki
Ratakilpailut, kannattaa mainita kultapokaaliajot, Suomi-Ruotsi maaottelu Käpylän raviradalla Helsingissä, ensimmäiset ajot 6-7.9.1930 varatuomari Harald Muncin lahjoittamasta pokaalista. Suomea edustivat Otto Brandt, Henrik Westman, Thor Olof Ekberg ja Karl-Gustav Granberg, ”ei yhtään suomalaista sanoi joku koiranleuka”. Suomi voitti ja sai ensimmäisen kiinityksen ,seuraavina vuosina ruotsalaiset hallitsivat ja voittivat lopulta pokaalin omakseen. Tässä ensimmäisessä ajossa oli ruotsalaisilla epäonnea kun suurin suosikki Ragge Sunnqvist ajoi harjoituksissa nurin, pyörä saatin kyllä kuntoon mutta ei ollut entisensä. Ruotsin Ivar Skeppstdt ajoi kuin enkeli ja hänen FN:nsä hyrräsi kuin kissa ollen nopein ajaja uudella rataennätyksellä. Suomi kuitenkin voitti yhteistuloksissa 0,7 sek erolla.
 -
TT-kilpailut suomessa
 Eläintarha, Ruissalo ja Pyynikki olivat suurimmat, suuria kilpailuja olivat lisäksi Kuopio,Savonlinna, Pori, Nokia, Tampere ja vastaisuudessa myös Puijolla ”miljoona-ajojen” yhteydessä. Raumalla on kaupungin johto saatu innostumaan ja avustamaan ilmeisesti maamme parhaimman TT-radan kunnostamisessa ensimmäiset kilpailut järjestettiinkin 1951.
Norja-Ruotsi

Norjan Leif ”Basse” Hveem oli kilpailemassa Ruotsissa ja voitti ruotsalaiset jatkuvasti. Lopulta tapauksien kulku kehittyi siihen että eräissä kisoissa pohjois-ruotsissa vaadittiin että norjalaisten koneiden sylinteritilavuus on mitattava, koska ei voi olla alle 500cc. Tämä tehtiin mutta moottorit täyttivät kaikki vaatimukset. ”Basse” pyysi tämän jälkeen että myös ruotsalaisten koneet tarkistettaisiin, ettei syntyisi väärinkäsityksiä, kun se oli tehty todettiin ruotsalaisten sylinteritilavuus heitti joskus yli 500cc eli sallitun määrän! ”Basse” Hveem itse on sitä mieltä että tämä tapaus oli yhtenä ratkaisevana vaikuttimena ruotsalaisten katkaistessa välinsä muihin pohjoismaihin.


Leif Basse Hveemin maaratapyörä-55, Norjan tekniikan museossa OslossaMoottorin ääni sivulla on: G50